advokat

Ortopædiske sko

Hvis du har foddeformiteter, er diabetiker, har gigt, eller lider af en anden særlig lidelse, så kan der være fordele ved at få ortopædiske sko. Denne slags fodtøj gør hverdagen mere behagelig og kan potentielt fjerne en masse gener.

Som udgangspunkt skal du selv betale for dine sko, men i visse tilfælde er det muligt at få offentlig støtte ved siden af en egenbetaling.

Hvad er ortopædisk fodtøj?

Ortopædiske sko kan betegnes som specialsko. De er fremstillet til særlige formål og efter særlige krav. Mange mennesker med forskellige lidelser er ikke tilpasse i almindelige sko, og deres problemer kan afhjælpes eller lindres ved at skifte fodtøj. Der findes både ortopædiske sko til mænd, kvinder og børn. Skomagermestre kan hjælpe dig frem til at finde de rette sko, men hvis du allerede ved, hvad du har brug for, har du et stort udvalg af sko som kan købes på nettet.

Typer af sko – 3 kategorier

Der er umiddelbart tre kategorier inden for ortopædisk fodtøj.

Først er der håndsyet fodtøj, som er specielt designet og fremstillet efter den enkeltes behov. De er ofte dyre, men til gengæld får du en løsning, der passer helt til dig og dine behov.

Dernæst er der semi-ortopædisk fodtøj, som er fabriksfremstillede, men som dog er lavet specifikt til at afhjælpe bestemte lidelser.

Fabriksfremstillede ortopædiske sko er den mest generelle gruppe, som egentlig bare er en mere behagelig variant sammenlignet med almindelige sko. Der er bedre støtte, der er en stabil sål, og skoene føles behagelige. De fremstilles ikke efter den enkelte, men det er ofte muligt med små justeringer selv.

Udover de tre overordnede kategorier, har du mulighed for at købe særlige såle som kan indsættes i dine nuværende sko og gøre fodtøjet mere ortopædisk.

Hvem har brug for ortopædiske sko?

Personer med foddeformiteter har absolut behov for ortopædiske sko – ofte specialfremstillede sko. Men også personer med diabetes og gigt kan nyde godt af ortopædisk fodtøj. Diabetikere fordi de bør undgå sår, og gigtpatienter for at gøre fodtøjet mere behageligt at bruge.

Kan man få offentlig støtte?

I de fleste tilfælde skal du selv betale for dine sko. Men personer med visse lidelser kan få støtte fra kommunen.

Hvis du har foddeformiteter, leddegigt eller stor risiko for sårdannelse, kan du enten få støtte til køb af særlige sko, eller ortopædisk tilretning af egne sko. Det sker igennem kommunen. Der gives dog ikke støtte, hvis du blot har en lille lidelse som at være platfodet, eller hvis du bare ønsker komfortable sko uden nogen særlig grund.

Bemærk dog, at der altid er en egenbetaling. For voksne er den 920 kroner og for børn er den 510 kroner i 2020. Hvis du lever op til kravene, kan kommunen altså give støtte til resten.