advokat

Servicehund regler – Få overblikket her

Servicehunde er til gavn for rigtigt mange mennesker, da de er specialtrænede og kan hjælpe med en lang række opgaver, mens de samtidig byder på godt selskab. Er du nysgerrig omkring reglerne, såsom hvor man kan have sin servicehund med sig, og hvordan en hund trænes inden du får den? Læs med her – vi gennemgår det vigtigste.

Hvad er en servicehund?

En servicehund er en specialtrænet hund, som er i stand til at hjælpe mennesker med forskellige opgaver. Det er især mennesker med fysiske handicap, som vælger at få en servicehund.

Hunden trænes til at ledsage personen. Herunder at hente ting, åbne døre, gøre opmærksom på lyde, varsle om anfald, og meget mere. En servicehund vil blive specialtrænet efter personens behov. Udover at være i stand til at varetage sådanne opgaver, byder hunden også på godt selskab og giver en følelse af tryghed og ansvar.

Typisk kan man genkende en servicehund på en markering. Ofte vil hunden have en farvet vest, eller et andet tegn, der angiver at det er en servicehund. Ejeren vil i øvrigt få identifikationskort/certifikat.

Hvem kan få en servicehund?

Man skal ansøge om at få en servicehund, og det gør man hos en såkaldt servicehundeorganisation. Dem er der flere af i Danmark. Det er normalt mennesker med bevægelsesbesvær eller fysisk handicap, der får tildelt en servicehund. Mennesker med psykisk handicap kan også få det, men her kan en socialhund også overvejes som alternativ.

Du skal dog være motiveret til at få en hund, da hunde har brug for udfordringer og opgaver. Den skal også kunne passes, hvis du ikke selv er til stede på et tidspunkt. For eksempel hvis du skal på ferie, på hospital, eller noget andet. Husk også økonomien – det koster penge at have hund, blandt andet i foder og eventuelle dyrlægeregninger.

Hund i almen bolig

Generelt gælder boligselskabets regler. Men hvis en person har en vedvarende fysisk eller psykisk lidelse, må en servicehund godt være i en bolig, også selvom kontrakt eller husregler siger noget andet. Det er dog et krav, at der er et reelt behov for hunden, og at den er specialtrænet. Det er ikke nok, hvis hunden bare har sociale funktioner. Altså, det skal være en reel servicehund.

Butikker og forretninger

Må man have servicehund med i supermarkedet eller en anden forretning? Generelt må hunde ikke færdes hvor der handles eller tilberedes fødevarer. Der er dog en undtagelse, når det gælder servicehunde. Indehaveren af en forretning eller restaurant må altså godt tillade en servicehund at komme ind, hvis den er i snor, hvis den bærer vest og ID, samt hvis den ikke kommer i kontakt med fødevarer.

Transport med servicehund

Siden 2007 har servicehunde været stillet på samme måde som førerhunde, når det gælder transport i taxi. Du kan altså godt tage den med dig i taxi. Du kan også lovligt have din servicehund med dig i bus, tog eller metro. Dog kræves det, at hunden bærer vest, og at du medbringer ID kort. DSB anbefaler, at du booker en pladsbillet.

Flyrejse med servicehund

Må man flyve med sin servicehund? Det varierer. Hvert selskab må sætte sine egne regler, og det afhænger også af, hvilket land du flyver til. Vi anbefaler, at du kontakter flyselskabet, inden du bestiller din billet, og hører om de tillader, at din hund rejser med dig til din destination.