advokat

Statens kørselstakst – også kendt som kilometerpenge

Erhvervsmæssig kørsel giver ret til udbetaling af kørselsgodtgørelse. En virksomhed kan nemlig indberette medarbejderens kørsel til Skattestyrelsen og udbetale kørselsgodtgørelse til medarbejdere, når de benytter bilen i forbindelse med arbejdet. Det gælder for eksempel for kørsel til og fra arbejde i egen bil, samt arbejdsrelateret kørsel i egen bil.

Takster i 2020

Én gang hvert år opdateres statens kørselstakst. Det er også kendt som kilometerpenge, da taksten angives som beløb pr. kilometer.

Ved op til 20.000 kilometers kørsel kan en medarbejder få 3,56 kroner pr. kilometer i 2020. Taksten hedder 1,98 kroner pr. kilometer ved alt over 20.000 kilometer om året.

Beløbet er skattefrit efter udbetaling, og det gælder uanset om medarbejderen benytter bil eller motorcykel. Kørselsgodtgørelsen fra SKAT dækker over udgifter til bilen, som fx generel brug, benzin og vedligeholdelse.

Hvis en medarbejder er på cykel eller knallert, er der nogle lidt mindre takster: 0,53 kroner pr. kilometer kørt uanset distancen.

Hvem har ansvaret?

Det er ikke medarbejderen selv, der skal indberette til Skattestyrelsen. Det er virksomhedens ansvar at udbetale penge i kørselsgodtgørelse samt indberette til Skattestyrelsen.

Som medarbejder er det dog klogt at oplyse arbejdsgiveren om kørslen, så du kan sikre dig, at du får det korrekte beløb. Hvis du får nyt arbejde, og forventer at bruge din bil til erhvervsrelateret kørsel, er det klogt at spørge ind til kilometerpenge fra start. Der kan være fine penge at hente, som kan benytte til bilens udgifter.

Regler for kørsel i udlandet

Både danske og udenlandske arbejdsgivere kan udbetale kørselsgodtgørelse til medarbejderne. Samme regler gælder også uanset om medarbejderen kører i Danmark eller i udlandet. Det er altså ikke grænserne, der tæller her – blot distance, indberetning og korrekt registrering!

Sådan foregår indberetning

Som virksomhed skal man først udbetale kørselsgodtgørelsen til medarbejderen. Derefter kan beløbet indberettes. Det foregår via eIndkomst, hvor beløbet indberettes i felt 48 med indtægtsart 0109. Hvis der er ekstra honorar til medarbejderen udover statens kørselstakst, skal felt 36 eller 38 også udfyldes, og ekstrabeløb vil i så fald ikke være skattepligtigt som kørselsgodtgørelsen ellers er.

Kørselsfradrag vs kørselsgodtgørelse

Denne artikel har omhandlet kørselsgodtgørelse, men hvad er egentlig forskellen mellem det og kørselsfradrag?

Kørselsfradraget er en anden ordning, som borgere kan benytte sig af, hvis de har længere end 24 kilometer til og fra arbejdet. Det er dog ikke et beløb, der bliver udbetalt, men derimod et fradrag, der kan tilføjes til årsopgørelsen. Fradragets værdi er 26%.

Man kan ikke få både kørselsgodtgørelse og kørselsfradrag.